Srbi se na internetu šale sa svim i svačim, međutim nekada to ode predaleko, pa više nije smešno, već je ružno i ponižavajuće.

Srbi se na internetu šale sa svim i svačim, međutim nekada to ode predaleko, pa više nije smešno, već je ružno i ponižavajuće. Tako se ovih dana pojavila Instagram stranica “Šminkanje Ciganki” koja ismeva šminku Romkinja uz kranje degradirajuće komentare.

Možda bi bilo okej da je ova stranica usmerena ismevanju svih žena koje se nisu najpreciznije našminkale, ali već iz naziva jasno je da je namera ismevanje šminke koju nose Romkinje.

U pokušaju da bude duhovita, osoba iza stranice kači slike Romkinja sa interneta, a uz fotografije kači opise koji i sami podrugljivo imitiraju govor Romkinja.

Evo nekih primera – obratite pažnju na opise fotografija.

Kakva god estetika i šminka ovih žena bila, to nije razlog da se na ovaj način ismevaju samo zato što su Romkinje i to u trenutku kad većina Roma u Srbiji i dalje živi u užasnim uslovima, a na svakom koraku prate ih predrasude i diskriminacija koju ovakvi postupci samo pogoršavaju.

Brojna istraživanja pokazuju da se Romi i Romkinje u Srbiji nalaze u znatno nepovoljnijem položaju u odnosu na većinsko stanovništvo u gotovo svim oblastima društvenog života, kao i da su izloženi duboko ukorenjenoj socijalnoj isključenosti.

Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije za 2019. godinu ukazuje na činjenicu da samo 9% romske dece ide u vrtiće, 84% dece upisuje osnovnu školu, a završava je samo 67%, u poređenju sa 96% neromske populacije. Stopa nezaposlenosti Roma i Romkinja je izrazito visoka u odnosu na stopu u opštoj populaciji (16%) i iznosi 36% (45% za Romkinje). Veliki broj romskih domaćinstava još uvek nema pristup električnoj energiji (32% podstandardnih romskih naselja nije priključeno na mrežu električne energije) i vodi za piće (u 38% podstandardnih romskih naselja stambeni objekti nisu priključeni na vodovodnu mrežu). Sve preporučene vakcine primilo je samo 12,7% romske dece, u poređenju sa 70,5% neromske dece u zemlji, navodi se na sajtu Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije.

Postojanje stranica poput ovih svakako ne doprinosi nastojanjima nas kao društva da se poboljša položaj ove ranjive zajednice – tako da bi trebalo da razmislite da li vam je ovo zaista smešno i zbog čega je tako lako podsmevati se “loše našminkanim Romkinjama”.

Napiši odgovor

Your email address will not be published.

Prethodna objava

Vlada Srbije da obezbedi veći broj pripadnika nacionalnih manjina da uđe u državnu administraciju, rekao je predsednik Vučić.

Nova objava

Svedoci vremena

Najnovije od Novosti

Šaban Bajramović

KRALJ ROMSKE MUZIKE” Šaban Bajramović je po narodnosti bio Rom, a poreklom je iz Niša. U