Šaban Bajramović

KRALJ ROMSKE MUZIKE”

Šaban Bajramović je po narodnosti bio Rom, a poreklom je iz Niša. U karijeri je snimio 20 albuma i oko 50 singlova, a napisao je i komponovao više od 700 pesama. Njegovi obožavaoci ga opisuju kao

izvanrednog pevača vrhunskog kvaliteta i „pevača iz srca i duše“. Njegova izvedba pesme „Đelem, Đelem“ je izabrana za himnu svih Roma Sveta.

U devetnaestoj godini je, zbog ljubavi, pobegao iz vojske, pa je kao dezerter, osuđen na tri godine zatvora na Golom Otoku. Pevanjem se počeo baviti za vreme izdržavanja zatvorske kazne, kada je u zatvoru osnovao džez orkestar. Tada za snimanje svoje muzike u Srbiji ne uspeva da nađe izdavačku kuću i zbog toga svoja dela izdaje u Sloveniji.

Njegov muzički sastav se zove Crna Mamba.Sa njima je nastupao više od 20 godina. Na lični poziv Indire Gandi nastupao je u Indiji, gde je zvanično proglašen za Kralja romske muzike.

Od 2000. godine do smrti Šaban je svoju karijeru uzdigao na viši stepen nego sedamdesetih I osamdesetih godina prošlog vijeka najviše zahvaljujući saradnji sa Dragim Šestićem i Mostar Sevdah

Reunionom. 2001. godine je snimio i CD sa Njima pod nazivom A Gypsy Legend ,u izdaNju World Connection-a, sa kojim dobija veliku popularnost na World Music sceni u svetu. Saradnju sa Njima

privremeno završava 2002. godina,dok MSR karijeru nastavljaju sa Ljiljanom Buttler. Svoju saradnju je nastavio sa bendom Cubismo. Sa Cubismom Šaban sarađuje na CD-u Amigos gdje se pojavljuje sa 2 pjesme . 2005 ponovo ulazi u mostarski studio sa legendarnim Mostar Sevdah Reunion-om i pod producentskim vodjstvom Šestića snima album koji je ujedno i originalni soundtrack i baza dokumentarnog filma o Njemu pod nazivom Šaban u režiji Miloša Stojanovića. Album je izdat od strane Snail Records-a i dospio je na evropske top liste ,a najpoznatiji World Music magazin u svijetu- britanski Songlines mu je u recenziji dao markicu TOP OF THE WORLD.

Magazin „Tajm“ ga proglasio za jednog od 10 najvećih bluz pevača na svetu. Voleo je da čita. Tvrdio je da je pročitao oko 20.000 knjiga.

Bio je oženjen Milicom, sa kojom je živeo u Nišu i imao četiri ćerke. Nedelju dana pred smrt, Bajramović se požalio na slabo zdravlje i težak život, i tom prilikom mu je srpski ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić uručio jednokratnu novčanu pomoć i obećao potrebno lečenje.Bajramović se tada požalio da, nakon 40 godina pevanja, nema poseta niti prijatelja, i priznao da se muči.

Preminuo je u svojoj 73. godini u niškom kliničkom centru od posledica infarkta.

RODZEN 16 APRILA 1936 U NIS

UMRO 8 JUN 2008 U NIS

Napiši odgovor

Your email address will not be published.

Prethodna objava

Romi Studenti 29.11.2021 u Subotici

Najnovije od Novosti