Razgovaramo o položaju mladih Roma I Romkinja, o segregaciji I ostalim problemima sa kojima se susreću.

Prema poslednjem popisu stanovništva (april 2011), Roma u opštini Bujanovac ima 4.676. Njihov procenat u ukupnom broju stanovnika ostaje nepoznat, s obzirom da su Albanci bojkotovali poslednji popis, pa je juna 2015.godine, vršena procena broja Albanaca na osnovu „međunarodnih standarda“. Primenimo li tu „matematiku“ da Opština Bujanovac danas ima 47.423 stanovnika, onda podaci kažu da je Roma u toj opštini 9,87 odsto.

KENAN RAŠITOVIĆ  – Jedan od osnivača NGO OFER-a,  u organizaciji radi od njenog osnivanja i izvršni je director organizacije od 2005 godine do danas. Kenan Rašitović  ima više od 15 godina radnog iskustva u upravljanju organizacijom i u radu sa civilnim sektorom, zadužen je za strateški razvoj same organizacije i odnose sa partnerima i institucijama.

Razgovaramo o položaju mladih Roma I Romkinja, o segregaciji OŠ „Branko Radičević“, dokle se stiglo sa tim problemom? Stvarnom broju Roma i Romkinja, o zapošljavanju, Covid 19, političkoj situaciji, i još nekim pitanjima važnima za romsku zajednicu u Bujanovcu.

Naspram ovog, poražavajuće deluje i podatak da je skoro 2.400 Roma u Pčinjskom okrugu na evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja. Od tih 2.400, iz Bujanovca je trećina – 734. Iza Bujanovca su Vranje sa 707 nezaposlenih Roma, Surdulica sa 463, Vladičin Han 292 itd.

Poznata je činjenica da je danas u zemlji najviše onih Roma koji ostvaruju razne oblike socijalne pomoći od države. Koliko ih je danas u Bujanovcu, rezultati su nepoznati, ali je sigurno da taj broj nije mali.

Obrazovanje Roma je takođe gorući problem. Poslednji podaci kažu da je osnovnim obrazovanjem obuhvaćeno njih 700, srednjim tek oko 90 (2014. godine samo jedan Rom je išao u srednju školu), dok je na fakultetima četiri-pet Roma.

Budite sa nama 27.09.2021, od 19h, na FB stranici RAM

https://www.facebook.com/events/233238605434248/?ref=newsfeed

Napiši odgovor

Your email address will not be published.

Prethodna objava

Koliko se Ostvaruju prava Roma i Romkinja u zemljama EU?

Nova objava

Romi preduzetnici na subotičkoj pijaci Buvljak

Najnovije od Novosti

Šaban Bajramović

KRALJ ROMSKE MUZIKE” Šaban Bajramović je po narodnosti bio Rom, a poreklom je iz Niša. U