Lirikom protiv diskriminacije Muha Blackstazy

Lirikom protiv diskriminacije Muha Blackstazy event https://www.facebook.com/events/428551771813151/

Takmičarsko izdanje Beogradskog Spoken Word Poetry Festivala održano je u okviru kampanje protiv diskriminacije i socijalnog isključivanja koju Asocijacija NKSS organizuje u sklopu projekta podržanog od Švajcarskog programa za kulturu na Zapadnom Balkanu (SCP).

Novosadski reper Muhamed Eljšani, poznatiji kao Muha Blackstazy, pobedio je 12. novembra na prvom takmičarskom izdanju Beogradskog Spoken Word Poetry Festivala, održanog na temu diskriminacije u klubu Ilegala u Beogradu.

Poznat po pesmama kojima promoviše tolaranciju, Muha Blackstazy osvojio je novčanu nagradu u iznosu od 30.000 dinara, kao i mogućnost nastupa na idućem izdanju festivala “European Poetry Slam” u Briselu.

U konkurenciji je bilo još 11 finalista iz Srbije i Hrvatske, odabranih nakon prve večeri Beogradskog Spoken Word Poetry Festivala, održanog u organizaciji Poezina, u okviru kampanje protiv diskriminacije i socijalnog isključivanja Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS).

Muha Blackstazy piše poeziju koja oslikava svakodnevnicu života romsko-aškalijske zajednice u njegovom okruženju i pretvara ih u hip-hop tekstove.

Već prvom pesmom, “Crni smo mi” (2003), u produkciji Multiradija, privukao je pažnju publike u Vojvodini i šire. Učestvovao je potom u dokumentarnom filmu o romskoj zajednici u Novom Sadu “Poslednja rupa na svirali”, za koji je snimio muzičku podlogu “Mi smo braća Romi”.

Bio je i učesnik više međunarodnih radionica, kao i kursa video montaže i rada na dokumentarnom filmu pod mentorstvom reditelja Želimira Žilnika, a u okviru tog projekta snimio je kompoziciju i video klip “Čokoladni reper”.

Već 2006. godine nastupio je na festivalu Exit u Novom Sadu, a 2007. godine, u saradnji sa produkcijom Plyaground, snimio je prvi album “Crni smo mi”, promovisan takođe na Exitu.

Učestvovao je u niz međunarodnih umetničkih projekata i nastupao na festivalima posvećenim afirmisanju tolerancije i borbi za zaštitu ljudskih prava. Nedavno je u Beogradu učestvovao i na festivalu uličnog aktivizma “Vreva”, u organizaciji časopisa Liceulice.

Poeziju koju je Muha Blackstazy izvodio na Beogradskom Spoken Word Poetry Festivalu, moguće je preslušati OVDE,

Napiši odgovor

Your email address will not be published.

Prethodna objava

Prepravljeni tekstovi o pripadnicima romske zajednice na inicijativu RAM i Roma World.

Nova objava

Ko su Romi? Odakle dolaze, zašto I kako je došlo do progona Roma iz matične zemlje?

Najnovije od Novosti

Šaban Bajramović

KRALJ ROMSKE MUZIKE” Šaban Bajramović je po narodnosti bio Rom, a poreklom je iz Niša. U