Dokle ćemo biti u neizvesnosti, pitaju stanovnici naselja Bulevar 12 februar?

Dokle ćemo biti u neizvesnosti, pitaju stanovnici naselja Bulevar 12 februar?

Naselje Bulevar 12.februar u Nišu ukome živi oko 100-nak duša, sa oko 40-tak deteta od kojih oko polovine pohađa nastavu u obližnjoj školi, 10-tak staraca, i ostali u nekim godinama od 20-50 godina. Ukupno 23 porodica, svi su korisnici socijalne pomoći u rasponu od 10 – 20 hiljada dinara po porodici.

Već više od mesec dana žive bez struje, do sada su dobili dva puta pomoć od GO Crveni Krst i nemačke organizacije HELP u vidu prehrambenih i higijenskih paketa. Pre neki dan su stanovnici naselja predali zahtev za jednokratnu pomoć za kupovinu hrane, jer im se u proteklih mesec dana sve što je bilo od hrane u frižiderima i zamrzivačima pokvarilo!

Ovaj problem se desio i na početku 2020.godine, te su ljudi usred zime više od 60 dana živeli bez struje. Na inicijativu #ROMACTED programa , kao i zahvaljujući angažovanju tadašnje potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović koja je bila predsednica Koordinacionog tela za praćenje sprovođenja Strategije za soc.uključivanje Roma i Romkinja ovaj problem je rešen.

Problem je rešen zahvaljujući ovom dopisu, u kome je rečeno da Nacionalni savet romske nacionalne manjine na zajedničkom sastanku sa svim akterima dogovore uslove za nastavak snabdevanja ovog naselja el.energijom.

Na tom satanku je postignut sporazum, međutim ispostavilo se da nema nikakvog broja računa na kome može da se uplati iznos za stari dug! Sporazum je potpisan sa potpredsednikom IO NSRNM.

Redovna potrošnja se uplaćivala na žalost ne od strane svih, ali koliko god se moglo stanovnici su uplaćivali novac za potrošnju. Naravno isključenje im je stiglo bez prethodne najave, tek posle 15 dana od isključenja stigo im je obaveštenje da će biti isključeni.

Pre dve nedelje je zamenica gradonačelnice Dušica Davidović, kontakt osoba ROMACTED programa Jelena Petrić, stanovnik ovog naselja Ljubiša Vučković i fascilitator ROMACTED programa Turkijan Redžepi bili na sastanku sa predstavnicima EPS-a, na žalost do dogovora se nije stiglo jer su računi za potrošenu el.energiju ogromni, kao i to da se nije ispoštovao prethodni dogovor iz marta meseca 2020.godine u kome je rečeno da se redovna potrošnja izmiruje a stari dug mesečno plati po dve hiljade dinara

Situacija je mnogo teška, pandemija Corona virusa u toku, zima nam je na pragu, Sporazum koji je potpisan sa EPS-om je manjkav, postavljam pitanje šta dalje?

Napiši odgovor

Your email address will not be published.

Prethodna objava

20 članova porodice Tatari od sutra na ulici, ruše im se kuća u Novom Sadu!

Nova objava

GRAD BOLA Meti Kamberi

Najnovije od Novosti

Šaban Bajramović

KRALJ ROMSKE MUZIKE” Šaban Bajramović je po narodnosti bio Rom, a poreklom je iz Niša. U