50 godina od prvog svetskog Kongresa Roma – šta se promenilo od tada?

50 godina od prvog svetskog Kongresa Roma – šta se promenilo od tada?

20:00– Uvod o 8.aprilu ,

Na prvom međunarodnom kongresu Roma, održanom u Londonu 1971. godine,  za romsku himnu proglašena pesma “Đelem – đelem”, a ustanovljena je i zastava plavo-zelena boje,  s crvenim točkom u sredini, kao simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom istorije.

Raspadom SFRJ položaj romske zajednice postaje sve lošiji, kulminacija svega nastaje tokom ratova od 1991, kao i 1999 na Kosovu i Metohiji, što dovodi do velikog broja tražilaca azila iz romske zajednice u zemljama EU.

20:15 – tv predstava – „Putem neizvesnosti“

20:30 – Naselje 12 februar u Nišu je već 7 meseci bez struje. Ovo je jedno od 702 neformalnih naselja u Srbiji, koja imaju ovakve problema

20:35 – Tv emisija „Život bez struje u vreme pandemije2

Mediji o Romima često izveštavaju stereotipno, što je često uzrok diskriminacije. Da li je tako bilo i u protekloj godini? Koliko su Romi zastupljeni u medijima u Srbiji? Na koji način mediji izveštavaju o Romima? Da li mediji poštuju Kodeks novinara Srbije kada izveštavaju o nacionalnim manjinama? Postoji li diskriminacija Roma u medijima, i da li je ona pozitivna ili negativna?

20:50 – Romi u medijima – Turkijan Redžepi – Roma World i Branko Đurić – novinar RTS

21:25 – Kastrat Brijani – u svetu hip-hopa poznatiji kao MC Kastro živi i stvara u romskom naselju Beograd mala. Hip-hopom je počeo da se bavi od 1991. godine. Piše socijalno angažovane tekstove uglavnom na romskom jeziku. Smatra da većinska zajednica i dalje ima pogrešnu percepciju o tome šta je romska kultura danas. Danas, i u 47-oj godini stvara jer želi da kroz svoju muziku pošalje važne poruke sistemu o tome šta muči njega, romsku zajednicu ali i čitav narod koji živi u siromaštvu.

22:00 – 8. April 1971

https://www.facebook.com/events/125643232809594/

Napiši odgovor

Your email address will not be published.

Prethodna objava

Ko su Romi? Odakle dolaze, zašto I kako je došlo do progona Roma iz matične zemlje?

Nova objava

Kroz rat, bol i diskriminaciju. Diskusija sa Argentinom Gidžić

Najnovije od Novosti

Šaban Bajramović

KRALJ ROMSKE MUZIKE” Šaban Bajramović je po narodnosti bio Rom, a poreklom je iz Niša. U