Prepravljeni tekstovi o pripadnicima romske zajednice na inicijativu RAM i Roma World.

Nakon prošlonedeljne objave listova Kurir, Alo i Srbija Danas, o potencijalnim krivičnim počiniocima, u svojim tekstovima su objavili i nacionalnu pripadnost počinioca što nije u skladu sa Kodeksom novinara Republike Srbije.

Romska Antidiskriminaciona Mreža i Produkcija Roma World je podnela žalbu Savetu za štampu u kojoj se tražilo da se tekstovi preprave i nacionalnost počinioca obriše. Dva lista i to https://www.srbijadanas.com/vesti/hronika/silovana-devojcica-10-u-beogeadu-muskarci-u-pratnji-devojke-je-presreli-i-opljackali-onda-je-2021-01-24

i https://www.kurir.rs/crna-hronika/3613613/devojcica-nudila-napadacu-50-dinara-da-joj-vrati-telefon-ovo-su-svi-detalji-seksualnog-napastvovanja-na-adi-huji su prepravili tekst dok se od lista Alo očekuje isti postupak.

Smatramo da je greška prema pripadnicima romske zajednice već učinjena, sama prepravka teksta je pokazatelj da Savet za štampu radi svoj posao brzo, pravično i efikasno, dok sdruge strane mediji poštuju odluke Saveta. Verujemo da će ovakvih tekstova biti sve ređe, a počinioci iz bilo koje zajednice biće kažnjeni za svoja dela prema Zakonu Republike Srbije, bez upliva huškačkih medija.

RAM proširuje mrežu članica, potpisan Protokol o saradnji radi pružanja besplatne pravne pomoći

Pored toga što organizujemo online emisije sa najaktuelnijim temama koje se tiču romske zajednice , potpisali smo Protokol o saradnji sa Udruženjem Pravni centar Niš i sa medijatorkom Jelenom Petrić kako bi u narednom periodu pružali besplatnu pravnu pomoć pripadnicima romske zajednice.

Poslali smo dopise na adrese više Ministarstava u kojima   smo ukazali na katastrofalnu situaciju u naselju Bulevar 12 februar, jer već 4 meseca žive bez struje, u vreme pandemije. Dopisi su poslati Ministarstvu za ljudska i manjnska prava, Ministarstvu za energetiku, Ministarstvu građevinarstva pa i predsedniku Republike Srbije.

Romska Antidiskriminaciona Mreža (RAM) je oformljena u saradnji sa „Roma Antidiscrimination Network“ iz Nemačke, i svoj rad prilagođava situaciji u Srbiji. RAM ukazuje na društveni status romske zajednice. Antidiskriminacioni rad, političko obrazovanje, osnaživanje i informativni rad su glavne sfere aktivnosti.

Na našoj veb stranici i Facebook stranici izveštavamo o svom radu, o aktuelnim slučajevima diskriminacije, opšte društvene segregacije i strukturne diskriminacije Roma u srpskom društvu, kao i u drugim evropskim zemljama.

Napiši odgovor

Your email address will not be published.

Prethodna objava

Romski virtuoz na violini

Nova objava

Lirikom protiv diskriminacije Muha Blackstazy

Najnovije od Novosti

Šaban Bajramović

KRALJ ROMSKE MUZIKE” Šaban Bajramović je po narodnosti bio Rom, a poreklom je iz Niša. U