20 članova porodice Tatari od sutra na ulici, ruše im se kuća u Novom Sadu!

Našoj redakciji se obratio 56-godišnji Sabit Tatari iz Novog Sada. Obratio nam se za pomoć kako bi saznala javnost da će mu se sutara 26.10.2020godine, u 10:30 srušiti porodični objekat u kome žive 4 porodice sa preko 20 članova porodice.

Kako nam je g.Tatari u telefonskoj izjavi rekao njegov otac je još 1977.godine kupio 1 hektar zemljišta i da poseduje Ugovor o kupoprodaji. Punih 43 godina živi u svojoj kući, međutim moguće je da će sutra ostati na ulici. Cela priča je počela pre 17 godina kada je jedno fizičko lice kupilo plac do njega površine 1 hektar, međutim posle nekog vremena i Sabitov plac je prešao na ime ovog fizičkog lica i trenutno poseduje tri hektara zemljišta. Sabit se pita kako je to moguće, 17 godina se vuku po sudovima, doneto je rešenje o rušenju objekta pre neki dan, ali ono nije pravosnažno, a ipak će se kuća porušiti.

Kako g.Tatari navodi niko iz NVO sektora mu ne može pomoći, a kad se obratio medijima da prenose ovu informaciju rekli su mu da nemogu da ne bi izgubili svoj posao!

Takođe, Tatari kaže da se za pomoć obratio premijerki Ani Brnabić kao i predsedniku države g.Aleksandru Vučiću  putem mejla da mu pomognu u rešavanju ovog problema. Do kraja našeg telefonskog razgovora i pisanja ovog teksta odgovora nije bilo!

A evo šta kaže Zakon o stanovanju i održavanju zgrada.

Razlozi iseljenja

Član 78

Iseljenje lica iz objekta koji je izgrađen suprotno zakonu kojim se uređuju planiranje prostora i izgradnja objekata i koji se nalazi na zemljištu u svojini drugog fizičkog ili pravnog lica (u daljem tekstu: iseljenje) sprovodi se kada je to neophodno i opravdano radi ostvarenja javnog interesa, a prvenstveno radi zaštite života i zdravlja ljudi i zaštite imovine, odnosno kada je važećim planskim dokumentom predviđeno privođenje zemljišta urbanističkoj nameni za izgradnju objekata za koje se, u skladu sa zakonom kojim se uređuje eksproprijacija objekata, utvrđuje javni interes.

Iseljenje se sprovodi naročito u slučajevima kada se:

1) radi o zemljištu koje je nepovoljno za gradnju (klizišta, trajno zagađena zemljišta, močvarno tle i sl.);

2) vrši u sklopu priprema za sprovođenje investicionog projekta i ukoliko je prethodno dokazano da ne postoji alternativa za preseljenje;

3) naselje nalazi u prvom stepenu zaštite prirodnog dobra, odnosno u zoni zaštite kulturnog dobra;

4) naselje nalazi u zaštitnim zonama oko vojnih kompleksa i objekata infrastrukture posebne namene.

Iseljenje predstavlja izmeštanje lica, odnosno lica i stvari iz nastanjenog objekta, odnosno naselja ili dela naselja u kojima se nalaze objekti izgrađeni suprotno zakonu kojim se uređuju planiranje prostora i izgradnja objekata, a u slučajevima predviđenim st. 1. i 2. ovog člana.

Iseljenje iz st. 1. i 2. ovog člana vrši se samo u slučaju kada objekte, odnosno naselje ili deo naselja nije moguće zadržati na postojećoj lokaciji.

Postupak iseljenja iz st. 1. i 2. ovog člana ne utiče na postupak ozakonjenja nezakonito izgrađenih objekata, u skladu sa odredbama zakona kojim je uređeno ozakonjenje objekata.

Preseljenje u odgovarajući smeštaj

Član 79

Ukoliko je neophodno izvršiti iseljenje u slučajevima iz člana 78. st. 1. i 2. ovog zakona i ukoliko to lice sa članovima svog porodičnog domaćinstva nema u svojini drugu nepokretnost za stanovanje i nema dovoljno sredstava da obezbedi drugi smeštaj, to lice sa članovima svog porodičnog domaćinstva ostvaruje pravo na preseljenje u odgovarajući smeštaj (u daljem tekstu: preseljenje) koje obezbeđuje nadležni organ jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji to lice ima prebivalište i koji je doneo rešenje o iseljenju.

Ukoliko lice koje se iseljava i ispunjava uslove za preseljenje u odgovarajući smeštaj nema prebivalište na teritoriji jedinice lokalne samouprave koja je donela rešenje o iseljenju, odgovarajući smeštaj iz stava 1. ovog člana obezbeđuje jedinica lokalne samouprave na čijoj teritoriji to lice ima poslednje prijavljeno prebivalište, odnosno na čijoj teritoriji se nalazi ustanova ili centar za socijalni rad ukoliko lice na toj adresi ima prijavljeno prebivalište, a po obaveštenju jedinice lokalne samouprave koja je donela rešenje o iseljenju.

Napiši odgovor

Your email address will not be published.

Prethodna objava

STA JE DISKRIMINACIJA

Nova objava

Dokle ćemo biti u neizvesnosti, pitaju stanovnici naselja Bulevar 12 februar?

Najnovije od Novosti

Šaban Bajramović

KRALJ ROMSKE MUZIKE” Šaban Bajramović je po narodnosti bio Rom, a poreklom je iz Niša. U