16. maj Dan otpora genocidu nad Romima. Razgovor sa Dragoljubom Ackovićem i Bajramom Halitijem.

16. maj Dan otpora genocidu nad Romima. Razgovor sa Dragoljubom Ackovićem i Bajramom Halitijem.  Romi Evrope bili su progonjeni i istrebljeni tokom Drugog svetskog rata. Međutim oni su se takođe borili protiv svog uništenja , kao partizani ili vojnici za oslobođenje Evrope.

16. maj je Dan otpora genocidu nad Romima. 16. maja 1944. godine zatvorenici logora „Z“ u logoru za istrebljenje Aušvic-Birkenau trebali su biti poslati u gasne komore. 6000 ljudi – muškaraca, žena i dece – suprotstavilo se SS-u i uspešno se borilo protiv svog uništenja.

16. maja 2021. godine, povodom ovog važnog dana sećanja, razgovaraćemo sa naša dva gosta, Dragoljubom Ackovićem i Bajramom Halitijem, o Romskom otporu.

Kada: 16. maja 2021, 19:00 Gde: Facebook stranica Romske Antidiskriminaciona Mreža

https://www.facebook.com/events/3974882162626347?ref=newsfeed

Dragoljub Acković je etnolog, politikolog, pisac i doktor romskih studija. Autor je brojnih knjiga i član je Udruženja književnika Srbije od 1997. Takođe je aktivan u romskom političkom pokretu i bio je prvi predsednik Romske kongresne stranke. Od 2007. član je Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu i od 2010. predsednik Fonda za istraživanje genocida dr. Milan Bulajić. Aktivan je član Komisije za proučavanje života i obicaja Roma pri SANU. Od 1. septembra 2011. godine potpredsednik je Međunarodne romske akademije nauke  i umetnosti. Iste godine postao je član Nacionalnog komiteta za nematerijalnu kulturu Ministarstva za kulturu i informisanje. On je od III. Kongres aktivan u svetskoj organizaciji Roma. 8. aprila 2013. godine izabran je za predsednika Svetskog parlamenta Roma. Poslednjih dvadeset godina bio je urednik romskog programa za prvi program Radio Beograda. Od septembra 2012. godine bio je zamenik direktora Kancelarije za ljudska prava i manjinska prava Vlade Republike Srbije. Osnivač je i direktor Muzeja romske kulture u Beogradu, nezavisne radio televizije „Khrlo e Romengo“ i pokretač brojnih medija na romskom jeziku.

Bajram Haliti je političar, novinar, publicista i pisac. Objavio je niz studija, članaka, komentara i dokumentaraca. Objavljivao je pesme i tekstove u mnogim časopisima i prikazan je u antologiji romske poezije. Objavio je dve drame i govori nekoliko jezika. Od 2008. godine generalni je sekretar Internacionalne Unije Romaedan je od najcenjenijih poznavalaca položaja Roma u svetu.. Haliti je 2011. godine objavio prvi srpsko-romski rečnik, koji se smatra prvim romskim rečnikom na svetu. Rečnik sadrži oko 50.000 reči i izraza, a objavila ga je novosadska Kuća Prometej. Cilj rečnika je da stvori zajedničku osnovu za izradu nastavnih planova i programa i smernica za obrazovne programe, udžbenike i druge nastavne materijale, kao i ispite u školskom sistemu Srbije.  Knjiga je namenjena svima onima koji se bave i koji će se baviti romskim jezikom. Nakon ovog objavio je i druge rečnike.                

Napiši odgovor

Your email address will not be published.

Prethodna objava

Kroz rat, bol i diskriminaciju. Diskusija sa Argentinom Gidžić

Nova objava

O operi, predrasudama i diskriminaciji prema romskoj zajednici.Razgovaramo sa Natašom Tasić

Najnovije od Novosti

Šaban Bajramović

KRALJ ROMSKE MUZIKE” Šaban Bajramović je po narodnosti bio Rom, a poreklom je iz Niša. U